Donirajte

POTREBNA TI JE POMOĆ?

 

Misliš da si možda žrtva trgovine ljudima, ili si sigurna/an da jesi?

 

POZOVI NAS

 

Možemo zajedno da razrešimo situaciju u kojoj se nalaziš.

 

ZA SVE ŠTO RADIMO VAŽNO NAM JE DA SE TI PRVO SA TIM SLOŽIŠ

 

Ko smo mi?

 

Mi smo nevladina organizacija koja organizuje pomoći i podrške žrtvama trgovine ljudima. Sa nama se prvo susreću sve osobe za koje postoji sumnja ili jesu žrtve trgovine ljudima. Naš misija ima dva osnovna zadatka: da identifikujemo žrtve trgovine ljudima i da uključimo sve one koji mogu pružiti potrebnu pomoć i podršku.

Da bi smo mogli da Ti pomognemo, važno je da prihvatiš da razgovaraš sa nama. Tada ćemo Ti sve objasniti. U Tom razgovoru ćemo Te i pitati za neke stvari iz tvog života, da bi smo mogli da prepoznamo da li si Ti žrtva trgovine ljudima. Taj deo razgovora se zove identifikacija. On nam je važan, jer pomoć i podršku možemo obezbediti samo onim ljudima za koje smo sigurni da jesu žrtve trgovine ljudima, i onima za koje postoji velika mogućnost da to mogu postati.

Ti si za nas važna i jedinstvena osoba. Zato što si ljudsko biće kao svi mi. Čini nam se da Te poznajemo, a sigurni smo da možemo da Te upoznamo ako nam Ti dozvoliš. Zato Ti se i obraćamo sa velikim Ti, jer Te poštujemo i činiš nam se poznatom/im. I Tebi je, kao i svim ljudima, potrebna pomoć da bi mogla/ao da živiš dostojanstveno i da budeš srećan/na sa svojom porodicom. Mi možemo da budemo Tvoja podrška, ako Ti to želiš.

Znamo da ti nisi odgovorna/an za situaciju u kojoj se nalaziš.

Pozovi nas +381 64 473 1537

Kada ti je potrebna pomoć?

Ako nisi sigurna/an da li da nas pozoveš, evo nekih situacija koje su prvi signal da ipak okreneš naš telefon:

– Dobila/o si ponudu ili si se prijavila/o za određeni posao, ali si bila/o prisiljena/en da radiš drugačiji ili nezakonit posao pod teškim uslovima i stalnom kontrolom.

– Izložen/a si nasilju ili seksualnom zlostavljanju, ili se Tebi i porodici preti ;

– Pasoš ili druga dokumenta oduzeti su Ti od strane osoba koje su Te dovele u zemlju ili za koje radite.

– Prinuđen/a si da vratiš navodno velike dugove onima koji su Te doveli u zemlju.

– Tvoj poslodavac/i drže svu (ili veći deo) Tvoje zarade.

– Nemaš slobodu kretanja ili Ti je dozvoljeno da izlaziš i telefoniraš samo u pratnji drugih.

– Uplašen/a si, a nisi siguran/a zašto i šta se to neobično dešava oko tebe

 

Nešto više o trgovini ljudima?

Možda želiš da odmah ovde saznaš nešto više o trgovini ljudima? Evo osnovnih  informacija: Svake godine, hiljade muškaraca, žena i dece padnu u ruke trgovaca ljudima, u svojim zemljama i inostranstvu.

Svaka zemlja u svetu je pogođena trgovinom ljudima. Trgovina ljudima je zločin protiv čovečnosti. Ona podrazumeva sve one situacije kada neko zloupotrebljava životne okolnosti u kojoj se jedna osoba nalazi i primorava je da radi za njega i u njegovom interesu. Pri tom taj neko ne vodi računa o osećanjima osobe koju iskorišćava, ne poštuje njena ljudska prava i ne vodi računa o teškim posledicama koje situacija eksploatacije ima na zdravlje, duševni mir i porodicu osobe koju eksploatiše.

Trgovina ljudima je krivično delo. To znači da onaj ko trguje ljudima i njihovim radom krši zakon. On krši zakon svoje zemlje, ali i brojne međunarodne zakone, konvencije i protokole. Zbog tog kršenja zakona on treba da odgovara pred sudom i da bude osuđen kad god je to moguće. Da bi bio osuđen, važno da je da policija, tužioci i sudija imaju dovoljno dokaza da se on bavi trgovinom. U tome im Ti možeš pomoći ako želiš.

Ako ne želiš, mi Te na to nećemo primoravati.

Kako da prepoznaš?

  1. a) regrutovanje – onaj ko želi da Te iskoristi za svoje ciljeve pažljivo osmišljava način kako će Te ubediti da „prihvatiš“ njegove zahteve. Nekada se druži sa Tobom i Tvojom porodicom da bi uspeo u svom naumu, ume da bude jako uslužan, da čini velike usluge a da ne traži ništa zauzvrat, pokazuje da Te razume ili da Ti nesebično nudi bolji život za Tebe i Tvoju porodicu ako budeš radila/o za njega jer je on/ona dobar čovek, i slično.

Sve to radi u nameri da Te učini jednom/im od svojih obespravljenih i potčinjenih „radnika“ ili, kako se to u žargonu trgovine ljudima kaže, da bi Te „regrutovao“.

  1. b) prinuda – Ti nikada ne pristaješ na njegove zahteve svojevoljno, iako on može učiniti da to tako izgleda. Tvoj „pristanak“ je uvek rezultat prinude koju on vrši, često tako da Ti toga nisi svesna.

Kada Ti laska, podilazi, vešto laže, čini da se osetiš nesigurna i uplašena a ne znaš zašto, on koristi različite načine da Tebe prinudi da „prihvatiš“ njegove zahteve.

Isto tako, on koristi jasnu fizičku pretnju – tuče Te, zaključava, ne dozvoljava da bilo gde odeš bez njega ili nekog drugog ko motri na Tebe, zabranjuje Ti da se čuješ sa porodicom …

Postoji mnogo načina da Te on prinudi da radiš za njega.

  1. v) transport, transfer,- on će se uvek ponuditi i organizovati Tvoj put do mesta gde ćeš raditi za njega.
  2. g) skrivanje – Ti nikad nećeš biti prijavljen/a tamo gde radiš, nećeš znati adresu na kojoj živiš ili ako je znaš nećeš smeti nikome da je kažeš; on će te skrivati od organa vlasti, policije, od porodice, prijatelja, …
SerbiaEnglish