Donirajte

12. APRIL - MEĐUNARODNI DAN DECE KOJA ŽIVE I RADE NA ULICI

Kod nas i u svetu danas se obeležava 12.april, Međunarodni dan dece koja žive i rade na ulici. Ovaj važan datum ustanovljen je 2011 godine, od strane Konzorcijuma za decu -vodeće međunarodne mreže koja je posvećena pravima dece, koja žive i rade na ulici i čiji život se na istima odvija.
Život dece koji je okarakterisan kao ulični, uglavnom se bazira na prosjačenju a u pojedinim slučajevima usled egzistencijalne ugroženosti, samog statusa i porodičnog zanemarivanja, veliki broj dece biva uvođen u krivična dela (krađe, dilovanja narkoticima i sl.) pa sve do okvira koji takav život dece stavljaju u potencijalne mete trgovine ljudima.


Svako dete pa i ona koja su uključena u rad na ulici imaju prava na bolje sutra, na obrazovanje, na zdravstvenu zaštitu i pre svega da se zaštite od zanemarivanja, zloupotrebavanja, zlostavljanja, omalovažavanja i bilo koje druge vrste nasilja.
Deca ulice su najranjivija grupa našeg društva i kao takva zahtevaju određeni pristup i način rešavanja problematike koja to prati .

SerbiaEnglish