Donirajte

ŽRTVE PO ŠABLONU, NASILJE PO REDOSLEDU

Vođeni velikim brojem slučajeva, poražavajuća činjenica je da gotovo svaka druga žena u Srbiji trpi određeni oblik nasilja (psihološko, telesno, emotivno, ekonomsko …).

Uzevši u obzir da nasilništvo ne trpe samo žene sa nižim stepenom obrazovanja, lošeg ekonomskog statusa u konzervativnim krajevima, u velikoj meri je baš upravo i suprotno.
Isto važi i za izvršioce nasilja, mogu biti bilo koje profesije, materijalna situacija nije više merilo, kao ni nacionalnost, stepen obrazovanja i društveni status.

Suočavamo se jasnim šablonom „omalovažavanje, vređanje, ignorisanje, pretnje, zastrašivanje, kontrola, izolacija, batine, udarci, uskraćivanje, u nekim slučajevima i smrtni ishod je neminovan“.

Okarakterisati nasilje nad ženama kao reakciju na stres, afekat, ishitrenost, i učestali mehanizam „zaslužila je“ ili „ja te ne bih udario, naterala si me“, jedino je moguće kao čin protiv čovečnosti, jednu kriminalnu radnju koja je jasno određena pozitivnim propisima.

Kada se vezujemo za šablon, sam pokazatelj se svodi na odličnu manipulativnu taktiku, izvršioca krivičnog dela nasilja.

Sam čin nasilja ispoljava se latentno na različite načine. U većini slučajeva tiho i neprimetno, tako da žena koja mu je izložena gotovo i ne prepozna njegov prikriveni oblik, preispitujući sebe , gubeći samopuzdanje, svojom emotivnom promenom opravdavajući situaciju u kojoj se nalazi.

Sve navedeno potvrđuje teoriju da osobe koje čine nasilje nad ženama, svojim agresivnim ponašanjem uspostavljaju kontrolu nad žrtvom, prožetu ljubomor nim ispadima, perfidnim radnjama, psihičkom i telesnom torturom. Posledice su velike, počevši od mentalne iscrpljenosti pa sve do fizičkih povreda.
Stanje u kome se žrtva nalazi prožeto je konstantnim strahom i strepnjom, jer nasilnici su obično ne predvidivi, sa čestim promenama raspoloženja, ne realnim zahtevima, umišljenim procenama i situacijama, proiznalaženju niza pa i ne postojećih grešaka. Svakako jedan začarani krug u kome žrtva obično ne vidi izlaz, od silnog straha u kome konstantno živi.
U određenim slučajevima izvršilac nasilne radnje dolazimo do krucijalnog dela, , obično i izuzetno dobar glumac, osoba koja je omiljena u društvu, na poslu, među rodbinom i prijateljima, odlično kontrolišući svoju devijantnu nasilničku stranu.

To su obično sociopate, sa poremećajem ličnosti i kao takvi su prepoznati u psihološkoj praksi.

Njihova predstava počinje i završava se obično unutar četiri zida, gde destruktivni deo ličnosti dominira i nastavlja svoju torturu po redosledu, rušeći imaginarnu granicu kojom se predstavlja u javnosti.

Jako je teško  prilikom traženja pomoći, ubediti nekoga da to nije zapravo isto ponašanje kakvim se dotični nasiln ici predstavljaju, obično žrtva doživi kontraefekat, što je poražavajuće, i to nas vodi do preventivnih mera, koje moramo intenzivirati i preduzeti.

Ako Vam se požali prijateljica, rođaka, koleginica ili poznanica, budite spremni da saslušate, podrška je osnov izlaska iz začaranog kruga konstantne izloženosti nasilju.

Niko ne zaslužuje da bude psihički i fizički povređen, svako od nas ima pravo na poštovanje, toleranciju, razumevanje i pravo na dostojan život.

Ne osuđujte, jer nikako ne možete znati šta bi ste uradili da se pronađete u jednoj takvoj situaciji.

Najvažnije za žrtve nasilja je izaći iz zone ćutanja, doneti odluku, potražiti pomoć, verovati u sebe jer od gore uvek može biti gore, na Vama je da prekinete niz  uz podrušku osoba spremnih da pomognu, jer svi mi možemo postati žrtve po istom šablonu i sa nasiljem koje se vremenom uvećava  utvrđenim redosledom.

STOP NASILJU NAD ŽENAMA!!!

SerbiaEnglish