Donirajte

ZAPAŽENO PREDAVANJE NA TEMU : TRGOVINA LJUDIMA - ASPEKTI I TENDENCIJE

Održano je 13.marta u 20h u hotelu Metropol Palace u organizaciji Rotary Cluba Stari grad na čelu sa predsednikom RC- gospodinom Duškom Marjanovićem, predavač je bio Mr.Željko Gajić, direktor EU operacije IBSSA Anti Human Trafficking Project.

U odličnoj atmosferi na sveobuhvatan način predstavljena je naša organizacija „IBSSA Biro za borbu protiv trgovine ljudima“, izazvavši veliko interesovanje prisutnih, gde je interaktivan pristup predavanja proizveo razmenu mišljenja i brojna pitanja, što je jasan pokazatelj našeg delovanja u pravom smeru, kao i problematike koja podrazumeva trgovinu ljudima.

Željko Gajić je na odabran i selektovan način, jasno predstavio problem trgovine ljudima kao anomalije društva i krivično delo koje je pre svega čin protiv čovečnosti. Predavanje su pratili brojni slajdovi sa statističkim podatcima koji su ujedno merilo relevantnih pojmova, kako bismo imali jasnu sliku, da brojke prelaze zamislivu očekivanost i da su na globalnom nivou zaokružene milionskom industrijom.
U svom izlaganju Željko Gajić objašnjava kolike su razmere trgovine ljudima, da su najugroženija grupa populacije iz egzistencijalno ugroženih porodica i krajeva, kao i maloletnici jer su skloni manupulacijama i obmani, isto tako ukazuje na problem migranata koji su načelno meta profitabilne zarade kriminalnim grupama kao i brojne druge primere o kojima se moglo čuti na predavanju.

Na pomenutom predavanju pored prisustva Rotarijanaca-Rotary cluba Stari grad, čiji je član i MR.Željko Gajić, istakli bi smo i prisustvo Hatidže Beriše, eminentnog stučnjaka na polju odbrane i dugogodišnjeg predavača na Vojnoj akademiji, predstavnicu MinistarstvaPravde-Mrs. OliveruPajic, ekonomskog strucnjaka- Prof. Dr. Snežanu Šantic, profesoraMašinskog Univerziteta- Prof. Dr. Aleksandra Gajića, direktora Swiss Fondacije BorderFree- Mr. Samira Shalabi, predstavnika Gradske Opstine Loznica-Mr. NebojsuTodorovica.Prisutni su kroz brojne pohvale, nakon predavanja, pokazali koliko je potrebno imati edukativni okvir, i sa ovakvim kvalitetnim, temeljnim i konciznim predavanjima, delovati u smeru prevencije eksploatacije i trafikinga.Zahvaljujemo se prisutnima na konstruktivnom učešću u predavanju, kao i Rotary Clubu Stari grad na odličnoj organizaciji i najavi predavanja.

SerbiaEnglish